Hoe Koninklijke Auris groep met Snoobi betere inzichten krijgt

Auris Groep en Snoobi

De Koninklijke Auris Groep is opgericht in 1853 en biedt ondersteuning op aan kinderen met gehoor-, spraak en taalmoeilijkheden of beperkingen. Auris heeft 14 basisscholen en 3 middelbare scholen in Nederland en ongeveer 1600 medewerkers in dienst verdeeld over het hoofdkantoor en hun scholen. Ook binnen het reguliere onderwijs biedt Auris ondersteuning en begeleiding.

De Koninklijke Auris Groep biedt ook cursussen aan voor professionals zoals leerkrachten en logopedisten. Daarbij is het doel om te leren wat een taal- of ontwikkelingsstoornis inhoudt, zodat een professional deze kennis kan verspreiden binnen zijn of haar school. Professionals binnen de korte termijn opleiden maar ook op de lange termijn er voor zorgen dat het probleem kenbaar gemaakt wordt. Daarbij heeft Auris een prachtig maatschappelijk doel op individuele en opleidingsbasis.

Er is een PR & communicatie-afdeling bij Auris, die de website en het intranet beheert. Het bijzondere bij Auris is dat zij naast een corporate website ook verschillende websites van de scholen hebben. We spreken met een van de medewerkers PR & Communicatie bij de Koninklijke Auris Groep. “Het is erg belangrijk voor ons om een goed overzicht te houden, anders krijgen wij een vertekend beeld van onze website bezoeken.”

Naast de vele specifieke websites van Auris hebben zij ook een uitgebreid intranet waar alleen het personeel toegang toe heeft. Hier staan voornamelijk nieuwsberichten, documenten en roosters op vermeld. Er zijn bij Auris dus vele online facetten die goed moeten worden bijgehouden in één overzichtelijke oplossing waar alle informatie te vinden is. Gelukkig biedt Snoobi deze oplossing.

Gebruik van Snoobi

Voor Auris is het dus erg belangrijk dat alles overzichtelijk te volgen is, daarnaast ook om conclusies te kunnen trekken uit bepaalde cijfers. “Wij gebruiken Snoobi om te zien hoeveel verkeer er bijvoorbeeld wordt gegenereerd vanuit Social Media. Ook zodat we kunnen testen of ons Social Media beleid effectief is. Met Snoobi kunnen we goed meten wat de meerwaarde is van al onze online kanalen.”

Overzichtelijkheid

Auris gebruikt twee Snoobi accounts: één voor het intranet, waarmee de interne communicatie wordt geanalyseerd en één voor de corporate website en alle scholen. Hiermee wordt alle relevante informatie over de websites in een multi-site account (een van de unieke mogelijkheden van Snoobi) verzameld. Zo is snel te zien wie de bezoekers zijn en hoe ze op de site komen. Dit vinden ze bij Auris erg belangrijk: “Wij kunnen zowel het totaal aantal bezoekers zien en andere factoren. Het is cruciaal dat dit bij elkaar staat, want anders geeft het een vertekenend beeld. Soms plaatsen we content op Facebook en leidt het bericht naar de site van Auris en soms naar een Auris school. Op deze manier wordt alles gebundeld en is het overzichtelijk.”

Data

Binnen Snoobi is de klant eigenaar van zijn eigen verzamelde websitedata, die voor de hele historie toegankelijk is. Voor Auris is zo bijna 10 jaar data beschikbaar. Hierdoor kunnen veel zaken worden geanalyseerd en vergeleken. Auris gebruikt Snoobi ook om te zien hoeveel pagina’s bezoekers bekijken en om te zoeken welke pagina’s op de website meer bezocht worden dan andere. Het helpt daarbij ook bij het definiëren van de content strategie aangezien er meteen kan worden gezien of een bepaald onderwerp aanslaat of niet. “Wij kunnen heel concreet zien hoeveel verkeer er via social media naar de website geleid wordt. Dat is ook iets heel concreets wat wij aantoonbaar kunnen maken aan de organisatie”.

“Met Snoobi kunnen wij erg goed meten wat de meerwaarde is van al onze online kanalen”

Auris en Snoobi

Bron: Koninklijke Groep Auris

Intranet en Snoobi

Auris gebruikt Snoobi ook voor het effectief analyseren van hun intranet. Door de inzet van Snoobi kunnen zij nagaan welke content werkt voor het personeel en hoe zij het intranet gebruiken. Dit levert ook verrassende inzichten op: “Op intranet kunnen wij zo zien dat nieuwsberichten of onderwerpen mensen meer of minder aanspreken. Wat vooral leuk is om te zien is dat bepaalde inhoudsvormen heel erg goed werken. Zo hadden wij laatst bijvoorbeeld een interview met een jongen die moeite had met taal en dat interview hadden wij als video geplaatst op intranet. We konden direct zien dat mensen dit veel bekeken omdat een video makkelijker af te spelen is dan om stukken tekst te lezen. Zonder Snoobi hadden wij dus nooit ingezien of kunnen testen dat dat zo goed voor ons werkt”.

Juist het feit dat Snoobi zo veelzijdig is maakt het een goede tool voor Auris. “We kunnen de visie die wij voor ogen hebben dus testen en Snoobi laat ons meteen de cijfers zien.”

Toekomstplannen

Door het gebruik van Snoobi kan Auris zich blijven focussen op de ontwikkeling van hun PR & communicatie. Met Snoobi kan Auris zijn strategieën blijven ontwikkelen en verbeteren. Dit heeft te maken met hoe vaak hun website bezocht wordt tot hoe vaak een nieuwsbericht word gelezen of dat ze het in de toekomst vaker over een onderwerp gaan hebben. Auris kan deze informatie gebruiken voor hun concrete rapportages, en zij kunnen dit ook meenemen in de toekomstplannen.

Service Snoobi

Naast de tool Snoobi werd ook de klantgericht geprezen: “Wij kunnen niet anders dan lof spreken over de service van Snoobi. Wij hebben altijd goed contact en krijgen duidelijk en snel antwoord op vragen. Je moet dat misschien ook kunnen verwachten van een bedrijf, maar Snoobi ziet klanten echt als klanten en niet als een nummer.”

Wilt u ook Snoobi inzetten om uw sales en marketing te verbeteren? U kunt hier meer informatie vinden of hier meteen een pilot aanvragen.