Maaltijdboxen Snoobi artikel

Het SEO-programma Cuutio geeft inzicht in de vindbaarheid van belangrijke zoekwoorden in de Google zoekmachine. De gegevens over de posities kunnen ook heel gemakkelijk worden vergeleken met die over de belangrijkste concurrenten. Onze klanten gebruiken de analyses uit Cuutio als basis voor nieuwe content, het optimaliseren van pagina’s op de website en voor het volgen van trends.

Regelmatig houden we ook zelf onderzoeken binnen een bepaalde branche of over een actueel onderwerp.

Het meest recente is een nieuw onderzoek onder aanbieders van maaltijdboxen. De meest bekende leverancier is HelloFresh. We hebben daarom dit bedrijf als uitgangspunt genomen voor ons eigen onderzoek en de online vindbaarheid vergeleken met een aantal concurrenten. We hebben circa 100 zoekwoorden/zoekzinnen, in Cuutio weergegeven onder de naam keywords, geanalyseerd. Deze variëren van woorden en synoniemen van ‘maaltijdbox’, al dan niet met de merknaam van een leverancier tot zoekwoorden over prijzen en abonnementen.

Op internet is veel informatie te vinden over maaltijdboxen of foodboxen. Maar welke van de bekende aanbieders is online het best vindbaar. We hebben het dan over organische vindbaarheid, niet de positie via AdWords advertenties.

Algemene score

HelloFresh heeft een enorme naamsbekendheid, vooral te danken aan de uitgebreide marketingcampagnes die dit bedrijf heeft gevoerd. Kijkend naar de resultaten over de online vindbaarheid blijkt dat zij nu ook online het beste worden gevonden. Maar ze worden op de voet gevolgd door het landelijk veel minder bekende bedrijf Mathijs Maaltijdbox. De twee concurrenten scoren vrijwel gelijk qua Ranking keywords (scorende zoektermen in de eerste 10 pagina’s in Google). Het aantal Keywords in top 10 (de eerste pagina van de zoekresultaten in Google) is bij HelloFresh iets hoger dan voor Mathijs. Bij de Winning keywords (zoektermen die hoger scoren dan die van de concurrent) doet HelloFresh het ook het beste.

Interessant om te zien is wel dat de andere aanbieders, zoals Marley Spoon en de Allerhandebox van Albert Heijn, achterblijven in de organische resultaten.

Afbeelding 1 – Online vindbaarheid van leveranciers maaltijdboxen

 

Afbeelding 2 – Overzicht aantal scorende zoekwoorden

Organische vindbaarheid versus betaald adverteren

De markt voor maaltijdboxen is dynamisch en kent veel concurrentie. De meeste leveranciers adverteren daarom ook betaald via Google AdWords. In Cuutio zijn deze zoekwoorden te herkennen door de zwarte stip achter de organische positie. Opvallend is dat bijvoorbeeld HelloFresh in AdWords adverteert op zoekwoorden waar ze 1) in Google organisch al (bijna) bovenaan staan en 2) waar ze het beter doen, dan de concurrenten.

 

Afbeelding 3 – Top keywords van HelloFresh met aanduiding van AdWords advertentie (zwarte stip)

Note: Omdat we HelloFresh als uitgangspunt nemen worden hun resultaten in het groen weergegeven, als ze beter zijn dan die van de concurrenten.

 

Vergelijkers van maaltijdboxen

Naast de aanbieders van de maaltijdboxen is online ook een aantal vergelijkingssites actief. Deze geven informatie over de verschillende leveranciers en abonnementen. Ook deze partijen hebben we met elkaar vergeleken, met als resultaat dat de website maaltijdbox-vergelijken.nl het beste uit de bus komt.

Afbeelding 4 – Welke vergelijkingssite van maaltijdboxen is het beste vindbaar 

HelloFresh wordt ook door de concurrenten als belangrijke partij gezien. Ter illustratie een overzicht van keywords van HelloFresh, waar ook sommige concurrenten op adverteren: weergegeven als zwart bolletje achter de organisatie positie. Opvallend is dat Mathijs Maaltijdbox dit niet doet.

 

Afbeelding 5 – Concurrenten adverteren op de naam van HelloFresh

 

Maaltijdbox

Bijzonder is de vindbaarheid op het woord maaltijdbox zonder enige toevoeging. Op dit zoekwoord wordt elke maand veel gezicht binnen Google – zie het recente zoekvolume van 4683 zoekopdrachten per maand. Een aantal aanbieders adverteert in AdWords, maar organisch is de vindbaarheid minder goed – behalve bij Mathijs Maaltijdbox.

Afbeelding 6 – Organische vindbaarheid van zoekterm ‘maaltijdbox’

Note: Wanneer de concurrenten een betere positie hebben dan HelloFresh, wordt dat rood gemarkeerd weergegeven.

Biologische maaltijdboxen

Er zijn aanbieders die zich specifiek richten op biologische maaltijden.  In onderstaande afbeelding zie je de posities terug van deze bedrijven: Ekomenu, De Krat, Streekbox en Willem&Drees, bekend van de Beebox. Het bedrijf Ekomenu, sinds vorig jaar gefuseerd met Streekbox, scoort daarbij niet echt goed. De landelijke spelers komen er niet aan te pas, maar adverteren in AdWords om in ieder geval op die manier gevonden te worden op de ‘biologische zoektermen’.

Afbeelding 7 – Posities in Google van selectie ‘biologische zoektermen’

 

Korting en prijzen van maaltijdboxen

Afbeelding 8 – Scores van zoekwoorden over prijs en korting van aanbieders maaltijdboxen

In de organische resultaten zijn de posities over prijzen of korting niet echt hoog te noemen onder de leveranciers. Ook hier wordt veel geadverteerd via  Google AdWords.

Als we dit zelfde overzicht maken van alleen de vergelijkings-sites, zien we dat er door deze bedrijven niet betaald wordt geadverteerd. Onderstaand het resultaat:         

Afbeelding 9 – Scores van zoekwoorden over prijs en korting van vergelijkers van maaltijdboxen

Vergelijkingssites kunnen online een belangrijke concurrent zijn, of in ieder geval een informatiebron waar een bezoeker als eerste terecht komt als hij of zij op zoek gaat naar een product of dienst.

Bij dit onderzoek hebben we het zoekvolume, dus het aantal keer dat er überhaupt wordt gezocht op een bepaald zoekwoord,  vrijwel buiten beschouwing gelaten. Bij een analyse van vindbaarheid en optimalisatie van de website, is het uiteraard wel een aspect om mee te nemen in de beoordeling. Deze aantallen kunnen in Cuutio ook zichtbaar worden gemaakt.

Dit onderzoek pretendeert niet volledig te zijn. Er zijn ongetwijfeld veel meer zoekwoorden of aandachtsgebieden om te analyseren. Ook hebben we er bewust voor gekozen om niet alleen de vindbaarheid van HelloFresh maar ook de vergelijking met collega-concurrenten duidelijk te belichten.

Als u meer wilt weten over dit onderzoek, neem dan contact met ons op. Wilt u weten wat de online vindbaarheid van uw eigen organisatie is en dit vergelijken met andere aanbieders in uw branche? Start dan nú een gratis pilotversie.