Cuutio Blog

Na het starten van een nieuw Cuutio account vraagt u zich wellicht af: En nu? De eerste resultaten verschijnen al binnen een paar minuten. Hieronder geven we de eerste stappen die u kunt zetten om het meeste uit Cuutio te halen. (Opm: Bent u alleen geabonneerd op het wekelijkse zichtbaarheidsrapport dan heeft u slechts een deel van deze mogelijkheden. Neem contact met ons op als u meer informatie wilt ontvangen.)

Resultaten van uw zoektermen

Ga naar het My Keywords scherm (of het onderdeel Your Keyword Positions in het weekrapport). Op dit moment zijn de belangrijkste gegevens uw zoektermen, de posities die zij innemen in de zoekresultaten en de landingspagina’s.­

De landingspagina is wat uw sitebezoekers zien als zij met een bepaalde zoekterm hebben gezocht. Deze pagina moet aansluiten bij wat ze zoeken én bij wat u wil dat ze lezen. Probeer eens naar een landingspagina te kijken alsof u zelf een potentiële klant bent en zie of het te verwachten bezoekpad gericht op een voor u belangrijk doel (conversie).

  1. Is uw positie in de top 10 van zoekresultaten? Dat is waar u wilt staan.
  2. Is de titel van de landingspagina interessant genoeg dat potentiële klanten op het zoekresultaat willen klikken?
  3. Naar welke informatie (content) leidt u uw bezoekers?
  4. Is er een call-to-action die bezoekers verder leidt naar uw doelen (conversie)?
  5. Als u tevreden bent met het resultaat, de landingspagina en de mogelijke conversie kunt u dit herhalen voor de volgende zoekterm.

Dit zijn de eerste acties die u neemt op basis van de resultaten van uw vindbaarheid. Door op een zoekterm te klikken en dan naar Search engine results te gaan, ziet u welke andere informatie uw potentiële klanten bij de zoekresultaten zien, zowel op hogere als lagere posities. Klik op die resultaten om te zien welke landingspagina’s uw concurrenten hebben. Voeg eventueel meteen een concurrent toe aan uw analyse door te klikken op Add competitor.

Inzicht in de concurrentie

De volgende stap is uitzoeken hoe uw positie in de zoekresultaten is ten opzichte van uw concurrenten. Ga naar het scherm Competitor Overview (niet in het weekrapport). Hier ziet u de organische vindbaarheid van de door u geanalyseerde concurrenten. Gebruik filters om de focus te leggen op bijvoorbeeld bepaalde zoektermgroepen, groepen concurrenten of marktgebieden.

  1. De blauwe balk toont met hoeveel zoektermen elke concurrent in de Google zoekresultaten wordt gevonden (positie 1 t/m 100).
  2. De groene balk toont met hoeveel zoektermen elke concurrent wordt gevonden in de top 10 van de zoekresultaten.
  3. De rode balk toont met hoeveel zoektermen een concurrent hoger eindigt in de zoekresultaten dan anderen.

Gebruik de schuifbalken (onder Filters) om de schaal van de groene en rode balk te wijzigen. Om te zien met welke zoektermen uw grootste concurrent hoger eindigt dan u, gaat u naar het scherm SEO competition (of het onderdeel Competition in het weekrapport). Hier ziet u per zoekterm de posities van u en uw concurrenten naast elkaar.

Wat nu?

Nadat u heeft vastgesteld wat uw positie in de zoekresultaten is, of de informatie op uw website interessant genoeg is, welke informatie de concurrentie laat zien en hoe uw positie ten opzichte van uw concurrenten is, bent u klaar voor het doen van analyses voor de langere termijn.

Het is belangrijk om de ontwikkelingen van uw vindbaarheid regelmatig te controleren. Kijk na een tijdje eens naar de Keyword History om te zien hoe de gemiddelde positie van zoektermen zich ontwikkelt. Dit geeft een goede indicatie waar u zich op moet focussen om uw positie te behouden of te verbeteren.

Door uw acties consistent op feiten en resultaten te baseren, bent u beter in staat om uw concurrentiepositie te verbeteren. Online vindbaarheid is geen éénmalig project, maar een continu traject en onderdeel van uw bedrijfsvoering – Cuutio is een goed hulpmiddel om uw vindbaarheid verder te verbeteren.