6 tips voor het selecteren van zoekwoorden voor uw SEO strategie

U weet natuurlijk dat een goede positie in Google belangrijk is om de juiste bezoekers naar de website te trekken. U bent dan ook goed bezig met het plaatsen van content op uw website en u heeft een strategie bedacht om uw content te promoten. Daarbij is SEO en weten of u vindbaar bent erg belangrijk.

Immers, als uw website of pagina niet vindbaar is, zien potentiële bezoekers of klanten ook niet uw goed uitgedachte en interessante content. Dus wat kunt u er aan doen om gevonden te worden op de juiste zoekwoorden? En welke zoekwoorden zijn dan belangrijk voor u? In dit artikel enkele tips over hoe u uw beste zoekwoorden kan bepalen.

SEO!

Dat uw SEO belangrijk hoort te zijn, is hopelijk vanzelfsprekend. Elke seconde worden er op Google zo’n 65.000 zoekopdrachten uitgevoerd. Als u zelf zoekt naar een product, artikel of bedrijf met een bepaald onderwerp, gaat u ook niet direct naar de website toe, maar zoekt u via een zoekmachine. De zoekwoorden waarmee u zoekt, zijn de woorden waar u uw resultaat mee associeert. Nu is het niet mogelijk om in het hoofd te kijken van een potentiële klant of bezoeker. Maar met enkele handigheidjes komt u al een stuk verder.

1- Voorgestelde zoekwoorden

Succesvolle SEO campagnes beginnen altijd met een uitgebreide research naar zoekwoorden. Het zelf zoeken in Google met potentiële zoekwoorden of enkele handige websites zoals Ubersuggest kunnen u al erg ver brengen. Het laat u bepaalde belangrijke geassocieerde zoekwoorden ontdekken en zinnen waarmee mensen online uw website kunnen vinden. Ga dus zelf naar Google en vul een van uw belangrijkste zoekwoorden in: met wat voor woorden vullen zij uw zoekwoorden aan? Komen er nog verrassende nieuwe voorgestelde zoekwoorden bij? Om een uitgebreide lijst te krijgen van voorgestelde zoekwoorden kunt u dus ook gebruik maken van Ubersuggest. Denk er wel aan dat het vaak belangrijker is dat u kwalitatieve zoekwoorden heeft dan kwantitatieve.

In Cuutio is er ook het scherm met de zoekwoorden die Cuutio voorstelt; die zijn ook gebaseerd op de suggesties van Google in combinatie van de al ingevoerde zoekwoorden en de concurrentie.

SEO Brainstorming

2- Ga brainstormen met elkaar en anderen

Hoe handig verschillende tools ook zijn, het menselijke aspect is misschien nog belangrijker. Ga er daarom goed voor zitten met anderen binnen het bedrijf en noem alle mogelijke woorden op die u associeert met uw bedrijf of content. Stel daarbij na een tijdje ook bepaalde vragen zoals:

  • Welke doelgroep zijn mijn klanten?
  • Wat verkoop ik nou echt of bied ik aan?
  • Wat willen mijn klanten bereiken op mijn website?
  • Hoe stel ik mezelf altijd voor aan anderen als ik ze ontmoet?
  • Welke problemen los ik op of wat voor tips/content publiceer ik?

Zo zijn er zeker nog meer interessante relevante vragen te bedenken die steeds specifieker een lijst met zoekwoorden opleveren. Eventueel kunt u ook uw klanten er bij betrekken om zoekwoorden te vinden. Vraag een paar belangrijke klanten met welke woorden zij aan u denken of vraag bijvoorbeeld aan het einde van een inschrijving of order op welke manier de klant u heeft gevonden. Zo komt u er steeds beter achter waar uw bezoeker u mee associeert. Probeer ook te kijken naar hoe uw klanten met u contact zoeken via de email of de telefoon. Als zij vragen hebben, welke woorden gebruiken zij? Gebruiken ze net iets andere woorden of beschrijvingen?

Het is moeilijk om in het hoofd van uw bezoeker te kruipen, maar op deze manier kunt u dat toch een beetje doen.

3- Combineer met locatie

Een bepaald land, een regio of misschien een stad: bedrijven hebben vaak een werkgebied waarin zij actief zijn. Deze locatie wordt vaak gebruikt bij zoekopdrachten. Als u op zoek gaat naar een bouwmarkt of een kapper dan wilt u natuurlijk wel resultaten die dicht bij u in de buurt zijn. Neem daarom uw belangrijkste kwalitatieve zoekwoorden en voeg hier uw werkgebied aan toe.

4- Kijk naar de broncode van uw concurrenten

De eenvoudigste manier om te achterhalen welke zoekwoorden uw concurrenten gebruiken, is hun website te bezoeken en vervolgens de paginabron – of de onderliggende HTML-code – te bekijken van hun startpagina.

In Google Chrome klikt u gewoon op de werkbalk (de drie regels in de rechterbovenhoek) en selecteert u vervolgens Tools > Developer Tools. Hierdoor wordt de broncode weergegeven in een venster onder de website zelf.

Klik in Internet Explorer op Beeld > Bron om de HTML-broncode van de website te bekijken.

U kunt vervolgens naar deze tags zoeken om inzicht te krijgen in de zoekwoorden, die uw concurrenten op hun website gebruiken.

  • title: deze tag is een kopbeschrijving van de pagina en is de manier waarop Google uw site weergeeft in vermeldingen.
  • meta name = “description” – Dit is het fragment dat onder de title-tag verschijnt bij de resultaten van zoekmachines.
  • meta name = “keywords” – Veel sites gebruiken deze tag niet langer, maar het is de moeite waard om te controleren of uw concurrenten deze gebruiken.

Op basis van de bovenstaande tags kunt u een redelijk goed gevoel krijgen voor het type zoekwoorden dat uw concurrenten gebruiken om hun website te promoten. Inventariseer dit en ga na of u ook gebruik maakt van deze zoekwoorden of hoe u deze zoekwoorden unieker kan maken.

SEO Snoobi Cuutio Pen

5- Probeer zoekwoorden “natuurlijk” te gebruiken op uw website

Hoewel zoekmachines nog niet zo geavanceerd zijn om inhoud te lezen en te begrijpen zoals mensen doen, kunnen ze zien wanneer u bepaalde woorden en zinnen gebruikt om uw Google ranking te verbeteren. De beste manier om te voorkomen dat u hiervoor wordt gestraft, is door uw zoekwoorden op een natuurlijke manier te integreren in uw website en tekst.

Dit kan betekenen dat u minder zoekwoorden gebruikt, en minder vaak, maar dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Voeg trefwoorden toe aan uw paginatitel, koppen en metabeschrijving en gebruik ze vervolgens op een plaats waar ze logisch zijn op uw website. Als ze ongemakkelijk of geforceerd klinken, gebruik ze dan niet. Er zijn veel documenten online te vinden die u kunnen helpen bij het bepalen van de juiste content-strategie.

6- Houd het in eerste instantie beperkt

Het is makkelijk grote hoeveelheden zoekwoorden en zoektermen te vinden. Echter, het is dan goed mogelijk dat u ‘door de bomen het bos’ niet meer ziet. Als u begint met SEO, beperk u dan in eerste instantie tot een klein aantal (minder dan 30) zoekwoorden. Zo kunt u bijvoorbeeld met Cuutio goed analyseren hoe uw posities er voor staan, en wat uw concurrenten op dit gebied doen. Als u eenmaal een positie hebt bereikt, wordt het zaak de zoekwoorden aan te vullen met extra termen om zo de plaatsen op te vullen in de resultaten. Maar blijf consistent werken aan het gebruik van de belangrijkste zoekwoorden in uw content.

Met deze tips kunt u al een goede start maken. Uiteraard komen er steeds weer nieuwe woorden op of zijn er bepaalde trends die opkomen. Probeer daarom regelmatig bovenstaande stappen te herhalen zodat uw selectie van zoekwoorden altijd up-to-date blijft.

Wilt u weten hoe het met de vindbaarheid van uw belangrijkste zoekwoorden is? 

Maak kennis met Cuutio en vraag een gratis proef aan.