Waarom analytics zo belangrijk zijn voor sales

Dat webanalytics steeds belangrijker wordt is geen geheim. Zo verwachten verscheidende rapporten dat de analytics markt snel gaat groeien met een gemiddelde van 20,8% per jaar tot en met 2022. Deze analytics markt groeit omdat steeds meer ondernemers begrijpen dat goede analyses cruciaal zijn voor hun bedrijf. Maar waarom is web analytics zo belangrijk en vooral ook voor sales? En waar moet u dan naar kijken? In dit artikel  behandelen wij enkele onderwerpen.

Bounce percentage & optimalisatie van pagina’s

Landingspagina’s spelen een cruciale rol bij het krijgen van verkeer naar uw website en het brengen van conversies. U moet regelmatig de statistieken van uw landingspagina’s controleren om te weten welke en hoeveel bezoekers hier op op de website komen, via bijvoorbeeld andere sites en zoekmachines.

Landingspagina’s moeten zorgvuldig worden geoptimaliseerd om ervoor te zorgen dat alleen relevante informatie getoond wordt aan de bezoekers. Vermijd te veel informatie en een overload aan tekst en afbeeldingen. Bovendien bepalen bouncepercentages ook het niveau van betrokkenheid dat uw website biedt aan uw bezoeker. Het genereren van een goede hoeveelheid verkeer met een hoog bouncepercentage leidt tot weinig of geen conversie. En dat is uiteraard iets dat u niet wilt.

Zoek daarom naar pagina’s met meer verkeer en hoge bouncepercentages in vergelijking met andere pagina’s. Een hoog bouncepercentage kan er namelijk op duiden dat er een probleem is met de informatie, lay-out of call-to-action (conversie). Denk er ook over na om een conversietrechter te gebruiken om erachter te komen waar u klanten verliest in het verkoopproces. Zijn er bijvoorbeeld problemen met een pagina of proces waardoor mensen iets niet aanschaffen of niet bellen? Soms zijn er simpele wijzigingen nodig om tot een verbetering te komen. Daarnaast kunt u het concept van een conversietrechter ook gebruiken als u geen ecommerce-site heeft. Hoe komt het dat een bezoeker niet mijn whitepapers downloadt of informatie aanvraagt? Is het proces te moeilijk? Duurt het laden van de pagina’s te lang of moet er teveel informatie worden ingevuld? Zorg ervoor dat u de inhoud verbetert en optimaliseer elke pagina op basis van de relevantie.

Snoobi and Sales

Welke verkeerskanalen geven de beste conversie?

Het is ook belangrijk om te weten waar uw bezoekers vandaan komen en of ze overgaan tot een call-to-action. Kijk daarom of uw verkeer van andere websites komt, social media of zoekmachines (betaald/organisch). Als u hier goed inzicht in heeft, weet u ook waar u meer tijd en geld in moet investeren om meer kwalitatief verkeer te krijgen of welke pagina’s u moet aanpassen. Het is namelijk niet belangrijk om veel verkeer te genereren maar juist om conversies te genereren voor de sales. Bovendien is het gebruiken van analytics ook nuttig bij het bepalen van het succes van uw marketing en sales campagnes. Door uw marketingcampagnes goed te volgen en te analyseren, weet u over wat werkt en wat u in de toekomst kunt verbeteren. Een voorbeeld hiervan vindt u in ons blogartikel over een interview met Auris waarin u leest dat een video-campagne beter aanslaat dan alleen tekst.

Waar komt uw websiteverkeer vandaan?

Zoals hierboven beschreven is het dus belangrijk om te weten waar uw websitebezoekers vandaan komen. Denk hierbij ook aan hun geografische locatie. Komen ze daadwerkelijk uit het land waar u uw pijlen op richt. Misschien is er wel behoefte aan een vertaling van uw website of het veranderen van uw sales strategie. En hoe komen ze op uw website? Wat steeds meer toeneemt, is dat bezoekers een mobiele telefoon gebruiken voor het bezoeken van uw website. Lees hierover meer in dit artikel.

Door web analytics in te zetten kunt u zien hoeveel van uw bezoekers een mobiel of desktop-apparaat gebruiken en of hun bezoekgedrag anders is. Met die informatie kunt u uw sales strategie verder verbeteren en optimaliseren.

Professionele webanalytics is dus niet alleen belangrijk voor marketing, het meten van campagnes of het verbeteren van de website, maar zeker ook voor verkoop en het optimaliseren van uw sales strategie.

Wilt u ook weten hoe u met goede analyses uw sales verder kan uitbreiden? Kijk voor meer informatie over Snoobi Analytics op onze website of vraag hier meteen een pilot aan.