Het antwoord op deze vraag is volmondig: JA. Als gevolg van de Brexit gaan een aantal bedrijven, die nu gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk geheel of gedeeltelijk verhuizen naar Nederland. Als de overgangsperiode gaat beginnen, betekent dit dat Nederlandse bedrijven die services leveren voor ‘expats’  nog harder aan de slag kunnen.  Een recent artikel in CEO World Magazine geeft inzicht in welke organisaties plannen hebben zich in ons land te vestigen. Klik hier voor het volledige achtergrondartikel.

Hoe spelen deze expat-dienstverleners daar online op in? Hoe actief zijn ze om in het Verenigd Koninkrijk onder de aandacht te komen bij bedrijven die overwegen naar Nederland te verhuizen?.

In deze speciale SEO-barometer hebben we onderzocht welke Nederlandse bedrijven in de Engelse Google zoekmachine, en gezocht vanuit Engeland, zichtbaar zijn met hun diensten.
Daarnaast hebben we een paar andere partijen onderzocht, die een rol kunnen spelen in dit verband, zoals de website van de Britse regering.

We hebben een selectie gemaakt uit een aantal aanbieders. De bedrijven in dit onderzoek zijn Relocation Services Holland (RSH), Expat Rentals, Expat Housing The Hague, Orange Homes, Expat Housing Network, Expat Help, The Relocation Company en Dutch Relocate, allemaal gevestigd in Nederland.

Als we kijken naar de uitkomsten over de vindbaarheid van alle onderzochte zoektermen,is dit het algemene beeld van de vier beste websites:

Brexit-1
Sommige bedrijven worden redelijk gevonden met woorden als expat housing, expat rental Amsterdam, andere aanbieders hebben geen enkele zoekterm in de top-10 van google.co.uk

Brexit-4

Wat ook opvalt is dat Orange Homes, een relatief nieuwe aanbieder, één winnende zoekterm heeft  en als enige via Google Ads adverteert.
Dit is te zien in dit overzicht, waar achter een zoektermpositie een zwart icoontje staat.

Brexit-5

Brexit en Expats

Als we inzoomen op zoektermen waar het woord brexit in voorkomt is er geen enkele aanbieder die daar in de Engelse zoekmachine mee wordt gevonden! Onderstaand overzicht geeft aan dat alle door ons gebruikte zoektermen een ‘score’  geven van 100+, dat wil zeggen: niet binnen de eerste tien pagina’s van de resultaten.

Naar onze mening ligt er een mooie kans voor de verschillende aanbieders om zich te onderscheiden, nu Brexit en de gevolgen ervan steeds duidelijker worden. Dat Nederland een goed land is om een bedrijf naar te verhuizen blijkt ook uit een recent artikel op de expatica.com web site.
Brexit-6

En zoektermen zonder Brexit?

Als we zoektermen met Brexit even buiten beschouwing laten en een aantal aan ‘relocation’ gerelateerde zoektermen onderzoeken dan ziet het beeld er wat beter uit. Daar staat IamExpat Media met een drietal zoektermen in de Top-10 en scoren ook wel andere sites. Zelfs de website van de Engelse regering komt dan met ‘moving to the Netherlands‘ op positie 5 in Google!
Maar er zijn ook wel veel websites die hier ook helemaal niet scoren.
Brexit-7

Informatiebronnen voor expats

Een organisatie die veel informatie biedt is de Nederlandse IamExpat Media met de website www.iamexpat.nl. Met maar liefst 18 van de door ons geanalyseerde zoektermen op de eerste pagina in Google scoort deze site het best!

Als enige niet-Nederlandse website hebben we de Engelse overheidswebsite www.gov.uk in ons onderzoek betrokken. Hier is veel informatie te vinden (voor toekomstige expats) over de brexit, verhuizen etc. Opvallend is dat de Britse overheid ook adverteert met Google Ads.
Dit is te zien in onderstaand overzicht, waar achter een zoektermpositie een zwart icoontje staat.
Brexit-8

Opm: Het Brexitloket van de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel hebben alleen informatie in het Nederlands op hun website. Omdat wij ons hebben gericht op de vindbaarheid in de Engelse Google zoekmachine, komen ze niet voor in de resultaten van dit onderzoek.

Conclusie

Op basis van dit onderzoek kun je vaststellen dat rechtstreeks aan Brexit gerelateerde zoektermen (nog) geen aandacht krijgen op de websites van aanbieders van diensten voor expats. Daar liggen zeker mogelijkheden nu de Brexit bijna een feit is!

Deze Snoobi SEO-barometer over de online vindbaarheid van zoektermen over expats en Brexit is een eigen en onafhankelijk onderzoek, gebaseerd op het analyseren van door ons geselecteerde bedrijven en zoektermen.  Dit onderzoek is niet bedoeld om een complete vergelijking van alle aanbieders op dit gebied te zijn.

Dit is slechts een korte weergave van de resultaten en de mogelijkheden met Cuutio. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden, neem dan contact op of start een gratis pilot.